Thermoplasten

We kunnen de kunststoffen die we gebruiken indelen in enkele soorten. Daarvoor kijken we naar de eigenschappen. Heel veel van de kunststoffen die we gebruiken zijn buigbaar. De ene meer en de ander minder, maar je voelt dat je het materiaal een beetje kunt buigen. We noemen die stoffen thermoplasten. Denk maar aan je brooddoos, of een tuinslang, of een piepschuimen verpakking. Die voorwerpen gaan ook niet zo makkelijk kapot. Als je een kam of een eierendoos op de grond laat vallen breekt dat niet. Je kunt ook zeggen dat het materiaal plastisch is. Vandaar de naam thermoplasten.

Verwarmen

Die plastische materialen hebben nog een belangrijke eigenschap. Als je ze verwarmt worden ze soepeler. En als je ze wat meer verwarmt, kun je ze zelfs vervormen. En maak je het materiaal nog warmer dan wordt het vloeibaar. Het omgekeerde gebeurt ook. Als de temperatuur daalt wordt het materiaal weer vaster, harder, steviger. Ook die eigenschap zie je in de naam terug: thermoplasten. Een thermoplast is dus materiaal dat bij verwarmen vervormt en zelfs vloeibaar wordt. En als je de thermoplast afkoelt wordt deze weer vast en stevig.

Voorbeelden

De mens maakt verschillende thermoplasten omdat we kunststoffen met verschillende eigenschappen nodig hebben. Een veel gebruikte thermoplast is polyetheen. Daar maken we bijv. plastic zakjes of plastic flessen van, maar ook huishoudelijke gebruiksvoorwerpen. Als je een Blokker- of een Action-winkel binnenloopt, zie je schappen vol artikelen van polyetheen. Een andere veel gebruikte thermoplast is PVC, een afkorting die je vast wel kent. Dat is een stof waarvan we elektriciteitsbuizen, rioolbuizen en kunststof kozijnen maken. PVC is de afkorting van de stof polyvinylchloride. Voor veel gebruikte kunststoffen gebruiken we afkortingen. Zo korten we polyetheen af met PE. En nog een andere afkorting is PET (polyethyleentereftalaat), je weet wel van die PET-flessen.

Lange moleculen

Thermoplasten bestaan uit lange ketens van moleculen, oftewel polymeren. In de vaste vorm van de kunststof liggen die moleculen allemaal dicht tegen elkaar aan netjes tegen elkaar aan. Dat komt doordat die polymeermoleculen elkaar aantrekken. Gaan we de kunststof verwarmen dan worden de moleculen bewegelijker. Er ontstaat meer ruimte tussen de moleculen en bewegen gemakkelijker langs elkaar.  Dat merk je doordat de stof weker wordt. Maak je de weke, zachte kunststof nog warmer dan raken de moleculen zelfs los van elkaar en dan heb je kunststof in vloeibare vorm. Lees hier meer over polymeren.

Meer weten over andere soorten kunststoffen? Ga terug naar de algemene pagina over soorten kunststoffen.

© 2024 C3 - Design en ontwikkeling: Accent Interactive